facebook: socializare sau act antisocial!?

11 dec. 2009


Un coleg imi spune intr-o zi ca a iesit la bere cu niste amici. Si ca aia la un moment data si-au scos telefoanele sa se uite ce mai e nou pe facebook. Ce s-a mai intamplat. Ce mai zce lumea. Alta amica isi schimba mereu statusurile la facebook cand e in oras. Direct de pe telefon. Sta la terasa x si dupa ce ajunge isi scrie si pe facebook ca e acolo. Sau ca tocmai pleaca la un party in clubul y. Un alt coleg imi spune ca asta e viitorul. In cativa ani fara laptopuri o sa ne navigam pe net de pe mobil. Si o sa stam cu totii pe facebook.

Deja am vazut ca unii joaca ferma, sau ceva de genul asta pe facebook. Cumpara pamant, cultiva, are animale, culege recolta, face curatenie.....si stiu pe cineva care se trezeste dimineata si primul lucru asta face. Culege recolta. Stiu ca daca as incerca jocul asta m-ar prinde si mai stiu ca si pe facebook daca intru si imi fac cont o sa devin dependent.


Insa nu inteleg de ce a devenit atat de important. De ce nu mai putem sa traim fara el? De ce trebuie sa punem cate un statyus de fiecare data cand ne spalam pe dinti? De ce trebuie sa spunem mereu ce facem? Ce e atat de cool daca toti cei care te urmarsec afla ca ai fost la baie de 3 ori pe zi? Adevarul este ca ele conspira nerusinat asupra bunastarii rasei umane, profitand copios de pe spatele ei…sub treaba asta cu socializarea se ascunde totul.  Toata socializarea asta este un act antisocial. Ne indepartam unii de altii. Nu mai simtim emotiile alea. Cand te vedeai cu cineva dupa x ani. Acum chiar daca e in angola omul are facebokk si toata lumea stie ce a facut acolo, ce a mancat, in ce baruri a fost, daca aia au wc turcesc sau nu. Oamenii nu fac altceva decat sa se inchida in fata monitorului pe un site aratos, pritenos, cu culori clade, curat si sa dea click-uri.

Fiecare click inseamna inca un prieten in plus, inca o poveste in plus, inca o posibila relatie de prietenie....socializare. insa in realitatea in spate nu exista nimic. E vid, e gol, nu exita farama de fiinta umana. De aici pana la a arunca cu pareri in stanga si indreapta nu e decat un pas. Toti au ceva de spus, toti isi spun parerile, toti spun ce au facut. Lucruri banale.

Imi spunea un amic ca cei care intra pe facebook sunt elita iar pe hi5 cocalarii. Cine decide asta? In functie de ce s-a ajuns la concluzia asta? Adica unul care are hi5 obligatoriu nu are si facebook? Asa sinplu iti dai seama cine este elita? Intri pe facebook si gata. Ai gasit-o, ei sunt? Un pic cam mult. Recunosc ca sunt depasit. Insa eu prefer viata reala. Prefer sa ma vad cu oamenii mei in oras, sa bem ceva, sa vorbim, sa mergem la mare...eu asa socializez. Vorbind cu oamenii, avand emotii, trairi, sentimente.

Daca ma pui sa aleg prefer o amintire in orice moment decat o poza „artistica” (alb negru sau prelucrata cu o banca din parc pe care au cazut multe frunze) sau o poza color din vacanta de la nisipurile de aur din vara.... Nu va mai lasati influentati de aceste site-uri, nu deveniti roboti, nu faceti dragoste de chat, nu vulgarizati sentimentele umane. Iesiti la o cafea buna pe smardan in loc sa ,,scrieti pe perete”! nu va bucurati de „smiley”, nu cadeti pe spate la un „lol”, bucurati-va de un zambet adevarat, de o vorba, de o grimasa, de un gest. Amintirile raman, cu asta te hranesti. Cred ca Facebook, Twitter sau alta gaselnita din asta va atrofiaza simturile, trairile, relationarea cu exteriorul, sentimentele, viata....

1 comentarii:

DRIcollection spunea...

Gandind ideea din acest punct de vedere, tu ai dreptate. Dar eu iti expun si alta varianta: eu de exemplu ma bucur sa vad ce a mai facut Oana, prietena mea din A'dam, cand intru pe facebook si sa pot sa comunic cu ea imediat ca si cum ar fi langa mine. Nu sa astept un an de zile pana o revad. Pt ca asta m-ar instraina de ea, faptul ca nu mai sti nimic de anumite persoane te raceste de ele si cand te vezi poti sa constati ca nu mai sunteti asa cum erati candva. Eu vreau sa tin anumite persoane in viata mea, care poate nu pot fi fizic zilnic langa mine. Iar asta este o modalitate. Trebuie sa vezi si partea buna a lucrurilor si important este sa nu exagerezi in nimic. Daca "profiti" doar de avantajele site-urilor precum facebook, hi5, etc, nu are cum sa-ti dauneze ;)