Intoarcerea!

19 mar. 2007


femeile care vin la cimitir duminica cu bratele pline de flori, sangele de pe gresie care se imbiba perfect in servetelele albe, femeile in varsta care la fiecare inmormantare isi fac inevitabil aparitia cu toate ca probabil pe unele nu le-ai vazut in viata ta, spiritul latin, saritor, femeile din cartierele sarace care se ajuta una pe alta cu o cana de zahar sau cu o bucata de carne de porc. volver este cel mai colorat "tablou" a lui almodovar si reprezinta intoarcerea la comedie, la lumea femeilor, la "la mancha", la traditii, la conflicte, la iubirea intre frati, la penelope cruz, la lola duenas, la chus lampreave, la maternitate, la poveste, la drama umana, la mama, la viata. in volver se vede mai bine decat in orice alt film dragostea cu care a fost facut de almodovar. patul in care s-au nascut si au murit 3 generatii, fantoma mamei care le apare fetelor (cel mai tare mi s-a parut momentul in care raimunda o gaseste pe mama ei sub pat). almodovar, prin volver isi plange mortii. isi doreste ca si lui sa ii apara mama in viata la un moment dat. toti ne gandim la asta. azi la cimitir vorbind cu tata ii spuneam ca cel mai tare ma apasa eternitatea asta. ii simt prezenta mereu dar niciodata nu isi face aparitia. volver este tributul lui almodovar fata de riturile practicate de cei de la tara in fata mortii, detasarea cu care privesc lucrurile. nu am sa inteleg niciodata oamenii care isi cumpara loc de veci cand inca sunt in viata. almodovar crede cu tarie ca lumea de dincolo este exact lumea in care traim acum: infern, paradis sau purgatoriu. cat de reala e baba de la coafor dependenta de televizor pana in maduva oaselor sau penelope cruz surpinsa in siferite ipostaze: cum cara lada frigorifica cu sotul mort in ea, cum conduce o dubita, cum le canta actorilor pe terasa restaurantului sau cat de sexy e cand isi scoate chilotii si se aseaza pe wc. totul e plin de culoare in volver. banca pe care sta raimunda si mama ei are in spate un perete pictat, farfuriile din restaurant au floricele cu petale rotunde iar raimunda are cand un pulover verde aprins, cand unul mov, tot timpul cu cercei mari si cu poseta rosie. almodovar vorbeste despre problemele reale ale oamenilor - copii abuzati de parinti, oameni care dupa moarte ajung sa fie ingropati exact in locul in isi petreceau cele mai frumoase clipe, cand erau in viata totul intr-o atmosfera calda.

7 comentarii:

Hypnotica spunea...

Permite-mi sa fiu offtopic. Sa ma prezint:
porecla: poison
nume de scena: hypnotic poison
prin procedee artistice, nume: hypnotica
aia care ma iubesc imi zic: "soranica mea hipnotica", "otrava mea hipnotica", etc.
aia care ma urasc: "f***-ti mortii ma-tii de otrava", otrava pt. sobolani, etc.

Morala: blogu lu' otrava+hypnotic words=parfumu' ala de femeie fatala de la Dior.

Anonim spunea...

Also fan Almodovar, sunt de acord ca Volver e o intoarcere...la simplitate!
Fara legatura - Billabong si adidas - credeam ca-s singura care le considera combinatia letala:)

moi non plus spunea...

Nu am putut sa vad Volver,nu am avut rabdare..am vazut inceputul,intriga si sfarsitul..mijlocul il las in aer,nu vreau sa il descopar..

Sahara Penguin spunea...

Eu vazut, placut, retinut :)

otrava spunea...

volver este cea mai frumoasa intoarcere ever............

Pyuric spunea...

Genial Volver...profa de cinematografie ne-a obsedat in prostie cu Almodovar 8-|

Anonim spunea...

hai sa incercam un exercitiu de imaginatie. il vad pe almodovar in lumea aceea, cealalta, spuneti-i de dincolo, incercand sa faca aceleasi lucruri. probabil ca ar iesi un film. eu l-as numi RE-volver. nu stiu almodovar ce ar avea de zis...

imaginación justa. ¡ningunas bromas!