De 16 X Paris!

8 mar. 2007


cum reactionezi cand afli ca sotia ta, cu care ai stat ani de zile si pe care o inviti la restaurantul ei preferat ca sa ii spui ca ai pe altcineva, iti spune ca are leucenie in ultimul stadiu? cum se poate indragosti o tipa frumoasa de un orb si cum poti sa ajungi la o varsta, sa ai doi catei acasa si sa pleci in vacanta de una singura prin lume. ce ii leaga pe toti acesti oameni? parisul cu tot ce inseamna el, cu bulevardele mari si luminate, statiile de metrou pline de oameni, cozile interminabile de la luvru, parfumul cafenelelor mici si cochete. paris je t'aime este un film superb. am ramas cu cateva imagini in cap. m-a impresionat chipul perfect al tipei musulmane, asiatica care lovea cu sete sacul de box in salonul de infrumusetare, sangele portocaliu care tasnea din ceafa pustiului devenit varcolac, dialogul dintre tipul care intra in tipografie si pustiul care trage iarba. la paris, dragostea e pretutindeni. in cafenele, pe strazi, sub turnul eiffel, in metrou, peste tot. este parisul vazut de fraţii coen, gus van sant, isabel coixet, walter salles, alexander payne, gérard depardieu alfonso cuaron sau sylvain chomet. o feerie cinematografica. 16 filmulete despre dragoste, pasiune, durere, teama. legatura este una singura: parisul. fiecare regizor are povestea lui in unul dintre cartierele orasului. intalniri bizare, oameni ciudati, povesti de dragoste la varste diferite. mi-a placut la nebunie buscemi in statia de metrou "ingropat" in poze cu mona lisa, superba fanny ardant, incredibil de autentic nick nolte. emotionanta faza cu portman care este dusa pe o scurtatura de iubitul ei orb ca sa ajunga cat mai repede la o auditie. povestea copilului de mimi, batranelul care merge sa vanda produse cosmetice in salonul de frumusete kung fu, povestea in viteza a actritei si a orbului, pustii care vor sa agate fetele pe malul senei. totul este plin de parfumul parisului. inca mai am in palma stanga parfumul lui miha, intrat bine in pori dupa drumurile foarte lungi si placute intre urechea ei stanga si gatul fin. nu e ninim mai frumos decat mirosul parisului imbibat de dragoste si mana ei dreapta care imi transmitea caldura disparuta definitiv din sala.

6 comentarii:

Anonim spunea...

ma duc si eu maine!!!

Anonim spunea...

l-am vazut.e superb...pe mine m-a emotionat poate in mod special si pentru ca sunt un personaj secundar in "paris, je t'aime"...si eu sunt unul dintre ei...si eu sunt iremediabil indragostita de paris...si vesnic indragostita de iubire.sunt dependenta de dragoste si atunci cand o traiesc sunt cel mai in apele mele.
din filmul asta,am si eu un cuplu preferat...si nu,nu este cel cu natalie portman(cu toate ca o ador!) si tipul orb!..pe mine cel mai tare cred ca m-au emotionat tipul blondin cu fata musulmana.ea e de o frumusete rara, iar tipul m-a facut sa ma indragostesc de el,cu toate ca e blond..iar eu nu agreez in general baietii blonzi.asa ca povestea lor mi s-a parut cea mai draguta...dragostea lor m-a miscat cel mai tare.privirile lor.zambetele.tot.

Alexandru spunea...

Caut acest film pe net de 2 saptamani. Nu l-am gasit (inca). Reusita descriere.

Sahara Penguin spunea...

Sunt innebunita dupa Paris. Am stat doar 3 zile acolo, si pe alea le-am petrecut vagabondand pe strazi.

Am ajuns acolo cu o carca de prejudecati primite cadou de la cunoscuti. E overrated. E mizerabil. Francezii sunt nesimtiti. Etc

Dar m-am indragostit atat de tare de el, incat inca mai simt pietricelele din Tulleries sub picioare cand ma gandesc la vara trecuta...

moi non plus spunea...

ce faci daca te taie disforia in Paris?il mai adori?

otrava spunea...

fug