din ciclul "Te sun eu", "ce faci?", "o zi buna!"

15 nov. 2009



De fiecare data cand cobor din taxi spun "la revedere, o seara buna". Cand ma vad cu cineva pe strada si ma grabesc, sau el se grabeste spunem “buna, ce faci?”, cand vorbim la telefon spunem “alo, ce faci?”. Daca ma vad cu cineva pe care nu l-am mai vazut de multa vreme cand te desarti ii spui “vorbim, te sun!” pe cine dracu intereseaza ce face X cu care te intalnesti? Treci pe langa unul, il cunosti din vedere, sau esti coleg  la munca si nu prea ai nicio treaba cu el si te intereseaza ce face? Hai sa fim seriosi. Daca te mai si grabesti chiar vrei sa afli ce face?



Adica daca ala, in cel mai rau caz, spune “bai fac rau”, tu intrebi “de ce?” nu e asa ca atunci cand intrebi pe cineva cu care nu prea ai mare tangenta iti doresti din tot sufletul sa faca bine si sa scapi, sa iti contnui treaba. Chiar esti curios ce face? Chiar esti atat de interesat de modul in care o arde ala? Nu e asa ca cel mai bine e sa faca toti BINE. Sa raspunda “bine. Dar tu?” Si tu sa arunci rapid un “bine” si sa pleci?


De ce dracu spun o seara buna unui om pe care il vad pentru prima oara in viata, nu o sa ma mai intalnescu niciodata, dar vreau cu orice pret sa ii urez seara buna. Chiar de aia nu mai dorm eu la noapte. O sa ma gandesc daca ala are o seara buna? si daca nu are o sa sufar? Cacat. Conventii, vorbe din astea aruncate ca sa fie. Umplutura. Pe mine chiar nu ma intereseaza ce face colegul meu X de la birou care sta la alt etaj dar pe care il vad zilnic dimineata la cafea.

Si la fel de bine nu imi doresc ca cineva sa faca rau pentru ca imi mai pierd inca cateva secunde pana explica ala de ce nu e bine. La fel si cu faza in care te vezi cu unul dupa 2000 de ani, vorbesti cu el, ai aflat ce a mai facut si ii spui la final “vorbim. Te sun” o sa suni pe dracu.

Daca nu ai sunat pana acum nu o sa faci treaba asta nici de acum inainte. Chiar daca de fiecare data la telefon va spuneti faza de genul “ne vedem la o cafea”. Iti spun de acum: cafeau aia nu exista. “te sun eu” inseamna “nu o sa mai vorbim niciodata sau poate in cazul in care fac o greseala si in loc sa sun pe cineva te sun pe tine din greseala”.

La fel de tare ma streseaza faza cu sunatul. Nu ai mai vorbit cu un prieten de multa vreme. Si acum il suni. El o sa iti zica “esti nasol ma, de ce nu ai mai sunat?” si chiar se supara. De ce nu ai mai sunat tu? Daca tot vroiai sa vorbim.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Bun articol,me-a placut,demult vroiam sa aud de la cineva o replica la "ce faci" etc.,La noi in RM la intrebarea ce faci iti raspund in dependenta de ce fac la momentul cand ii intrebi (o calchiere din rusa):mai ghilesc putin,gatesc o ciorba,fac curat in casa,ma plimb,ma duc la piata...Cineva m-a intrebat odata "cum la tine" (tot vine din rusa) adica ce faci si i-am zis omului ca bine fac, atunci el a zis "bine ca-i bine,ca uite la altii e rau", nu prea am inteles s-a bucurat ca sunt bine sau s-a suparat ca eu sunt bine dar altii o duc rau,ma rog am trecut replica cu vederea fara multe comentarii.
Locuiind peste hotarele tarii de bastina ma ciocnesc de "ca va" toujours,le raspund oamenilor cu amabilitate ca "ca va"-ua mea e bien, ma rog chiar daca nu sunt prea bine vreau si eu sa-i sctutesc de intrebari adaugatoare,si pe i si pe mine,la randul meu ii intreb si eu de "ca va"-ua lor si ce credeti - nu ma aud si nu ma vad.Odata m-am revoltat de-a binelea, zic spune-mi ,omule,ce faci ca eu te-am raspuns la intrebarea ta si la randul meu vreau si eu sa stiu ce faci.
Sunt niste chestii de politete inutile,cred eu. Ar fi bine daca ne-am limita la un simplu "bonjour". Apropos,daca nu le zici "bonjour" francezilor - se supara rau de tot, odata l-am intrebat foarte amabil pe unul cum ca ajung undeva si stiti ce me-a zis:"nu credet ca ar trebui sa incepeti cu bonjour...???!!!" O fi avand dreptate...

otrava spunea...

ce faci acum mai anonimule din RM?

Anonim spunea...

BINE!!!Dar recent nu sunt in RM dar tot BINE o duc,numai ca ma macina un dor nebun de casa... sper nu te-am plictisit cu raspunsul meu,am incercat sa fiu laconica.Si tu ce faci???