Maradona by Kusturica sau cum ar face Isus un film despre Dumnezeu!

5 nov. 2009




"mi-am pus pentru prima data camasa pe mine pentru ca AZI ma intalnesc cu dumnezeu", asa spune unul dintre prietenii lui Kusturica pe aeroportul din belgrad in timp ce maradona ateriza in orasul natal al alui Kusturica, Maradona by Kusturica este o opera de arta. in filmul asta ceva e foarte ciudat. chiar daca este despre maradona, Kusturica, esto omul care participa la absolul tot flmul in mod direct. este invitat in emisiunea lui maradona, merge la buenos aires, la belgrad face schimb de tricouri cu zeul, il aduce pe maradona la el acasa sa ii faca cunostinta cu sotia si cu pustiul lui. in fine, trecand peste prezenta asta putin exagerata a regizorului in cam toate cadrele filmului, maradona by Kusturica este un film care nu are cum sa te lasa fara reactie.

drumul lui maradona spre casa in care a copilarit, saracia locurilor, povestile despre cum juca non stop fotbal pana nu mai vedea mingea, totul este impresionant. maradona este cel mai MARE. este el si restul, daca isus juca fotbal nu putea juca atat de bine cum o facea maradona. filosofia lui este frumoasa prin simplitate. cum exiplica ca celebra mana a lu dumnezeu este o palma data angliei, animatiile in care maradona ii face praf pe Margaret Thatcher, Tony Blair si Bush Jr, faptul ca a refuzat sa se intalneasca cu printul charles pentru ca nu putea sa dea mana cu un o patat de sange, aversiunea pentru AMERICA si marea iubire pentru cuba lu fidel fac din maradona un personaj si in afara terenului de fotbal.





este emotionanta imaginea in care maradona din senin ii pupa, atat de firesc, mana lui Kusturica. omul e atat de natural cand merge pe strazile din belgrad si e recunoscut de oameni, cand explica cum vedea lumea dupa ce se droga, cu cheagurile de sange care erau deasuora ochilor, traieste intens fiecare clipa, recunoaste ca "daca cocaina e un drog, atunci a fost un drogat", recunoaste ca ajungea mai sus daca nu baga in vena si cel mai socant povesteste cum nu isi aduce aminte de zilele de nastere ale celor doua fete ale sale pentru ca de fiecare data la inceputul petrecerii lua cocaina si nu mai tinea minte nimic. maradona by Kusturica trebuie vazut si pentru scena in care insusi maradona canta o melodie despre viata sa care nu are cum sa nu te impresioneze. maradona este un personaj si daca treci peste faptul ca Kusturica se baga prea mult in seama pe el in filmsi aproape ca e pe acelasi nivel cu maradona, totul e ok.

PS e impresionant in film imaginea sotiei lui maradona, claudia, care sta tot timpul, undeva in spate si il ocroteste cu privirea pe maradona

0 comentarii: