Cele mai importante 10 simboluri ale capitalismului romanesc!

3 nov. 2009




limitati de boala asta venerica numita, mirosind a naftalina, cu pestele pe televizor si pescarul chinez in vitrina la bunica, cu sticla de sifon pusa bine in punga de rafie de langa usa si cu casa pline de lazi pline cu banane verzi pe care le asteptam sa se coaca, am fost loviti de zece simboluri ale capitalismului. capital scrie despre cele 10 - vezi cum le-am trait eu:

10. Salile de bingo, cazinourile saracilor - obsesia castigului rapid, fara munca, facea istorie in anii 90. bingo jucat in sali obscure de cartier, cu fum de il taiai cu cutitul - asta a fost inceputul. de aici pana la TeleEuroBingo Show n-a fost decat un pas. "nea romica m-ai scos din foame" sau "domnul geo". iti mai aduci aminte?

9. Venirea Carrefour: lungul drum al comertului de la talcioc la hypermarket - indragostiti de piete, mini market, non stop-ul de la scara, magazinul universal, romanii au devenit dependenti de hipermarket. o mega bogatie dupa seceta traita in comunism.

8. Pasaportul, simbolul drumului catre ce nu mai vazusem niciodata - totul pare acum o aberatie insa in 90 sa ai pasaport si sa poti sa mergi unde vrei cu el era o mega smecherie

7. Primele ziare independente: de la libertatea (care a implinit 20 de ani) la evenimentul zilei, care arunca manifeste din elicopter la lansare, la Zig Zag, Express Magazin. ce sa mai zic de Infractoarea, Infractoarea MOV, Academia infractorilor, Trup si suflet.. in 90 existau peste 1.500 de publicatii care se vindeau in tiraje de ordinul sutelor de mii.

6. Connex versus Dialog, primul mare razboi! aveai bosch 509? la pachet? Ericsson din ala cu antena gigantica? Connex s-a lansat aproape simultan cu Dialog, de care, de asemenea, se leaga un inceput frumos in ceea ce priveste telefonia mobila din romania.  reclame, cartele, alcatel one touch easy, ce mai nebunie mare....

5. Pro TV, televiziunea unei generatii, Pro FM radioul REVOLUTIONAR! pro a fost prima televiziune dupa modelul occidental care şi-a chemat telespectatorii in strada (cum e acum curtea aia unde calinescu aduna mii de oameni), a creat idoli mediatici si a stabilit trenduri.

4. McDonald’s: sau nebunia un hamburger cu cartofi! Mc-ul este unul dintre simbolurile capitalismului american care a fost foarte asteptat de catre romani.produsele le vedeai doar in filme, era o adevarata magie sa pui mana pe un hamburger.

3. TEC - sucurile minune! dozatoarele TEC, inspirata idee de afacere de la începutul anilor '90, a imbinat 2 fundamente economice: au oferit un produs accesibil si, in acealsi timp, a oferit posibilitatea multor romani sa isii dezvolte cu o investitie mica propria afacere.

2. Concertul lui Michael Jackson din 1992 - divin. venisem din germania cu 100 de marci. a auzit tata de mj si mi-a spus ca vrea sa mergem. ai mei nu prea aveam bani. si am schimbat celebra suta de marci. un bilet era 6800 de lei. exact 50 de marci. am schmbat si am luat biletele de la tatulici care pe vremea aia era la tvr. am fost cu tata dupa ele in dorobanti. Michael Jackson a fost primul megastar mondial care a concertat in Romania dupa Revoluţie. pe 1 octombrie 1992, Stadionul „23 August” a fost PLIN ochi. 70.000 de fani au venit sa il vada. era ceva senzational. un show incredibil. o magie. recordul a fost egalat abia în 2007, la concertul Rolling Stones de pe „Lia Manoliu”.

1. Titan Ice si Gepa Electro Center: primele reclame capitaliste! titan ice era o magie. ceva de nedescris. :alta viata". chiar ca. celebrele cuburi de gheata. apoi reclama cu vrajitoarele la calculatoarele felix, norvea cu cremele alea puternice  (cum stai cu dragostea?), pantofii Gregorio Riso sau reclama la Adidas Torsion din timpul mondialului de fotbal Italia 90.“Calitate înainte de toate” - asta era la Gepa Electro Center a lui padure. aveam tv sanyo de acolo cumparat cu dolari grei in 90.

PS daca am uitat ceva va rog sa postati!

1 comentarii:

karma police spunea...

din toata chestia asta retin cu deosebita simpatie carrefourl care m-a rezolvat personal..trist dar adevarat