Ireversibil sau lungul drum catre intuneric!

15 oct. 2007


ireversibil = care se poate produce numai intr-un singur sens; care nu poate reveni la starea initiala; nereversibil. ale carui urme nu mai pot fi inlaturate dupa revenirea la starea initiala. asta am gasit la dex cand am cautat ireversibil. ce face gaspar noe e incredibil. este traire pana la ultima picatura, este sensibilitate, este durere, este viata pur si simplu. ireversibil este un film care iti da o stare, un film pe care il urmaresti lipist de monitor, fara sa clipesti. orice gura de apa pe care o bei te poate priva de la bucuria pe care o emana ireversibil. noe e un geniu. si-a asumat reactiile si ne-a propus un altfel de cinema: extrem, puternic, brutal, care nu foloseste jumatati de masură. cat de tare a putut sa ma impresioneze durerea lui alex in timp ce era violata in tunel sau ura cu care il lovea pierre in cap cu stingatorul pe unul pana il desfigureaza. evenimentele se deruleaza de la coada la cap, iar actiunile se justifica intr-un timp rasturnat si totul e aparent de neinteles. timpul este dusmanul cel mai letal. el distruge tot. ca si rugina. incet si sigur. exista multe intelesuri, multe piste, multe variante. fiecare mai grea decat cea mai buna. decizii, controverse, intrebari. liniste si multa panica dar un singur destin. cel scris inainte sa fim pe pamant. un drum care ne surprinde doar pe noi, cei care il parcurgem. timpul scoate la iveala totul. cel mai important este cum mergem pe drum, ce atitudine avem si mai ales drumul sa nu fie in zadar. putem sa folosim acest timp pentru a ne perpetua specia, sau pentru a uita micimea nostra sau pentru a face fericit pe cel de langa.

4 comentarii:

moi non plus spunea...

da, am vazut si eu filmul si este foarte violent (vizual si psihic)..am vazut de la cel mai realist viol (monica bellucci joaca fantastic) pana la cel mai frumos mod de a iubi

filmul asta si-a pus amprenta si la mine..et voila
http://jollie2004.blogspot.com/2007/03/le-temps-detruit-tout.html

moi non plus spunea...

/le-temps-detruit-tout.html (continuarea linkului, blogspot e stresant la capitolul asta)

Mikidos spunea...

tarziu il vazusi:) si da, gaspar este o minune. a fost la un festival acum cativa ani. un modest si fin. frumos ai scris. pupam. zi de zi.

Alex TG spunea...

si pe mine m-a marcat cand l-am vazut, acum cativa ani. Eram prea mic pentru asa ceva...