Despre bun simt si normalitate cu Marie Rose Mociornita!

13 apr. 2010

"Bunul simt e geniul umanitatii" Goethe


intr-o tara in care bunul simt este mai rar ca floarea de colt exista cateva persoane pentru care am un respect deosebit. oameni de valoare, oameni mari, oameni care au facut ceva, oameni care au mereu de spus ceva pertinent, oameni cu care esti mandru ca traiesc in aceleasi timpuri cu tine, oameni care sunt pansamente spirituale prin ce spun, ce fac....oameni care te impresioneaza prin fiecare gest pe care il fac, fiecare privire, fiecare cuvant pe care il spun. intr-o tara in care sistemul de valori este dat peste cap cu 360 de grade, iar modele sunt tot felul de personaje care nu au nimic de spus si a caror existenta te irita, exista si exceptii. am facut introducerea asta pentru ca personajul despre care am sa vorbesc este un model prin tot ceea ce face, emana inteligenta din toti porii, este plin de carisma si cand il auzi vorbind ai un sentiment de bucurie sufleteasca pe care prea putine persoane il pot transmite. este vorba despre cel  mai frumos reprezentant feminin pe care il are tara asta: marie rose mociornita.

o femeie frumoasa, cu trasaturi fine, cu un zambet cald,  inteligenta, decenta, modesta care emana o blandete si o caldura unica, un om care a ramas om, in ciuda a tot ce a trait si care daca l-ar intalni pe Dumnezeu, l-ar ruga sa o ierte ca a lipsit de la intalnirile cu El. o femeie care isi divinizeaza parintii, o femeie de bun simt.


marie rose mociornita este femeia pe care o admir cel mai mult din romania. are tot si cu toate astea este modesta si fina. am intalnit-o intamplator duminica la trattoria roma, un restaurant decent si frumos de pe eminescu. eram la masa si deodata aud o voce calda: "mama bei un pahar de vin?" nu m-am uitat imediat in spate insa cand am facut-o am ramas placut impresionat ca am vazut-o. era chiar ea. la masa cu mama ei, o doamna in varsta, distinsa, frumos imbracata. a intrebat chelnerita ce ii recomanda, cum este gatit muschiul de vita....la un moment dat s-a uitat la masa noastra si a intrebat ceva legat de Baba (cainele nostru pug). se uita admirativ la el si a spus ca si niste prieteni ai ei de la londra au un pug. cand am terminat masa ne-am ridicat si i-am spus ca o admiram si ca am vrut sa o salutam si sa ii spunem cat de mult ne place de ea. era la masa. a lasat tot si s-a ridicat. ne-a multumit pentru cuvintele frumoase si nu ne-a lasat sa plecam pana nu vedem cum arata si fetita ei. a scos un telefon si ne-a arata o poza cu catelusa ei:



Ela (foto) un yorkshire terrier toy foarte simpatic. ne-a spus ca prietenii ei de la londra au un pug care le face viata grea labradorilor pe care ii mai au. nu a uitat sa ne intrebe in ce locuri din bucuresti te lasa cu caini. asta pentru ca in bucuresti numeri pe degete locurile in care te lasa sa intri cu cainele iar in orice oras civilizat din lumea asta aceasta problema este inexistenta. am enumerat cateva locuri dupa care am plecat. nu inainte sa ne multumeasca pentru ca am salutat-o...

marie rose mociornita vine dintr-o familie de mari intreprinzatori romani: bunicul - Dumitru Mociornita, a avut cea mai mare fabrica de incaltaminte din Romania in perioada interbelica. A studiat la Paris si Hamburg, a plecat apoi in America dar a refuzat sa ramana acolo. S-a intors in Romania si a infiintat fabrica de incaltaminte Mociornita investind 30 de milioane de lei si aducand in leasing aparatura din Germania si Anglia. Dupa instaurarea regimului comunist, refuaza sa emigreze, este arestat si condamnat la inchisoare. Moare in inchisoare in 1953. tatal lu Marie Rose, Ion Mociornita a fost avocat si a patronat echipa de fotbal Carmen Bucuresti unde a si jucat in tinerete. Pe 10 mai 1948 este arestat de autoritatile comuniste si incarcerat la Jilava, iar averea, inclusiv ceea ce mostenise de la tatal sau, ii este confiscata. refuza sa coopereze cu autoritătile in "demascarea" "burgheziei". dupa 89, fiica sa marie-rose mociornita a dus o lupta constanta pentru restituirea averilor confiscate abuziv de catre comunisti.

"Am o relatie zbuciumata cu tara mea. Cand sunt departe ma cheama inapoi, cand o cunosc prea indeaproape ma oboseste!"

daca citesti interviurile cu marie rose mociornita nu ai cum sa ramai imun. femeia asta blanda si extrem de inteligenta spune exact ce trebuie. este sincera, corecta, franca si


"Tinerii nu ar trebui sa mearga la mall pentru a se regasi pentru ca apoi ar trebui sa mergem cu totii la pub ca sa ne anesteziem ca in Anglia. Nu putem trai doar pentru a munci si consuma. Trebuie sa ramanem si umani, sa ne preocupe familia, prietenii si sa nu renuntam la frumos" Marie-Rose Mociornita.

"Patru lucruri nu sunt de vanzare in viata: sanatatea, dragostea, respectul si timpul..... Nu mai traim in Romanica, ci in Mitocanica. Banii parvenitilor nu pot cumpara clasa si talentul”

2 comentarii:

Anonim spunea...

Bravo domnule. E un articol care imi place. :-)

Actoare.

PUGinbucharest spunea...

Femeia asta este extraordinara.. emana atata simplitate si totusi e atat de complexa. e superba!